Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prapor

 

HASIČSKÝ PRAPOR SH ČMS – SDH ROHOZNICE
 

Proslov k žehnání praporu z 28. 8. 2021
 

Vlastnit prapor je tradicí každého spolku nebo sboru. Většina SDH v České republice se může takovým praporem pochlubit a leckde i s hlubokou historickou hodnotou.

Jaké bylo naše překvapení, když jsme po letech pátrali v historicky dostupných fondech a při absenci dochovaných kronik, zda prapor v našem Rohoznickém sboru existoval a jak s ním bylo naloženo? To se možná už nikdy nedozvíme, jelikož v dostupných archívech jsou naše kroniky označeny jako nezvěstné.

V červnu loňského roku, přesně 27. 6. 2020, jsme měli oslavit 115 let založení hasičského sboru v  Rohoznici. Podnětem k oslavám byla právě výroba hasičského praporu pro náš hasičský sbor a jeho žehnáním důstojně významné výročí oslavit. Bohužel jako většina jsme museli oslavy zrušit, a proto tuto skutečnost naplníme až dnes při našem setkání.

Představa praporu byla taková, aby vynikl znak SDH a nezanikla dominanta naší obce. V rozměru a volbě materiálu nás limitovala cena. Zaujala nás cenová nabídka a ukázka práce p. Machače z Bukovky, a proto jsme výrobu praporu zadali jeho firmě.

Dominantou naší obce je Lovecký zámeček postavený roku 1880. V současnosti je vyhledávaným výletním místem, bohužel je v neutěšeném stavu. Zámeček se nachází v katastru naší obce a po domluvě se správcem majetku, který majiteli zámečku tlumočil naši myšlenku a přání použít siluetu jako symbol na prapor, nám majitel Dobřenického panství udělil svolení. I tímto způsobem bude Lovecký zámeček historicky dochován v podobě výšivky na hasičském praporu.

Výroba praporu o rozměrech 150 x 100 cm začala volbou materiálu a barvy. Samet nižší gramáže a zvolená modrá a vínová barva bude důstojně reprezentovat náš sbor. Dvě barvy tak nechají vyniknout znaku sboru. Důležité je i heslo, kterému by se sbor neměl zpronevěřit. Hlasováním při výběru z osmi hesel zvítězilo „Sboru ke cti – obci ku pomoci“.

Financování praporu jsme z větší části zvládli vlastními náklady, a sice získáním financí ze sběrů železného odpadu a elektrozařízení. Nadace pro podporu hasičského hnutí v České republice nám přispěla ve výši 3 500 Kč. Velice si také vážíme drobných peněžních darů od jednotlivců, kterým se myšlenka vzniku praporu líbila a touto cestou nás podpořili. Děkujeme za podporu a důvěru v naši činnost.

Věříme, že prapor SDH Rohoznice bude důstojnou reprezentací sboru a historickou památkou přetrvávající generace. Prapor bude se svolením zastupitelů uložen v prostorách obecního úřadu.

 

Jaroslava Tomášková – starostka SDH Rohoznice

 

img-20210117-wa0003.jpg

Návrh praporu

 

04dd8b0f-429f-4c2f-8ac1-50658d1aedaf.jpg

Prapor SDH Rohoznice při slavnostním žehnání v srpnu 2021

 

r007.jpg

Prapor na setkání hasičů a historických praporů pod Řípem v říjnu 2021

 

img-20221009-wa0015.jpg

Převzetí stuhy jako poděkování za spolupráci od paní starostky Aleny Smolíkové v říjnu 2022